Só kisokos


0. Nincsen élet só nélkül.

1. A só létfontosságú elem, mindennap egy kiskanál tiszta, adalékmentes mennyiségre szervezetünknek szüksége van.

2. A legtisztább természetes só napjainkban, a száz méternél mélyebbről, kíméletesen kitermelt és feldolgozott ismert és megbízható helyről származó kősó.

3. A tengeri só minősége a származási hely tisztaságától függ.

4. Óvakodjunk az iparilag előállított étkezési só rendszeres fogyasztásától.

5. A magzatvíz, vér, nyál, könny, izzadság sejtközi folyadék, Ringer oldat sótartalma 0.9%.

6. A mai tengerek sótartalma 3-4 %.

7. A vizelet sótartalma 2%.

8. A sóháztartás felelős szerve a vese.

9. Egy 70 kg-os ember testében negyed kilogramm só van oldott állapotban.

10. Lisztharmat és szőlőmoly ellen két permetezést lehet alkalmazni, az első időpontban 20 g/l, a második időpontban 10 g/l konyhasó használható fel.

11. A növényevő állatoknak szükségük van nyalósóra, mert a takarmányként elfogyasztott növények nátrium tartalma alacsony.

12. A fürdődézsa vizének sótartalma legalább 6% legyen.

13. A Holt-tenger és az erdélyi só tavak vizének sótartalma 25% körül van, esős időszakban alacsonyabb.

14. Ideális esetben 1 liter vízben legtöbb 370 gramm sót lehet feloldani, ez a felső határ, ez az oldat -20 fokon sem fagy meg.

15. A só 801 fokon megolvad és 1.465 fok a forráspontja.

16. A só sűrűsége 2.16 g/kcm.

17. Az útszóró sót -9 fokig lehet használni jégmentesítésre.

18. Akkor megfelelő a vér nátriumtartalma, ha ennek értéke meghaladja a 142 mmol/l szintet.

19. Az adalékmentes étkezési só, száraz hűvös helyen minőségét korlátlan ideig megőrzi.

20. A Parajdi Sóbánya kizárólag ipari sót állít elő, étkezési sót a környék néhány kisvállalkozója készít.

21. A kitermelt parajdi fehér só aránya nem haladja meg az 5%-ot, a 95% szürke színű só.

22. Az ismeretlen vagy bizonytalan helyről származó sót étkezésre ne használjuk.

23. Egy ember átlagosan negyed év alatt fogyaszt el egy kilogramm étkezési sót.

24. Az adalékmentes parajdi só csomósodása természetes folyamat, minél fehérebb és apróbbra van őrölve annál erősebb ez a tulajdonsága.

25. Nincsen élet só nélkül.

26. A keleti népek 10, a nyugatiak 4 ezer éve termelik a sót.

27. Magyarországon 1910-ben 11 működő és 10 tartalék sóbánya volt, az elcsatolt részek után, ma már nincs sóbányája országunknak.

28. Székelyföldön van egy tájegység, amely nevét ásványáról kapta, ez a Sóvídék.

29. Túlzott nyáltermelés sóhiányt jelent.

30. A só nyelvre téve megállítja a száraz köhögést.

31. A levegőben lévő 5 mikron alatti sószemcsék a leghatékonyabbak a légúti terápiában. 20 perces időtartam jelent egy egységnyi kezelést.

32. A szakszerű sóterápiának nincsenek mellékhatásai.

33. A víz és a konyhasó nem savas, nem lúgos vegyhatású, semleges.

34. Magyarországon becslések szerint egy nap 150.000 kg étkezési sót fogyasztunk.

35. A sötétebb színű szürke só élettani szempontból egészségesebb.

36. A szürke só ’% körüli vízben nem oldódó iszapanyagot tartalmaz.

37. A párolt sónak 99% feletti a NaCl-id tartalma.

38. A patika só tisztasága 99.99%.

39. A Föld pontos sókészlete felbecsülhetetlen.

40. Jód nélküli sót használjunk savanyúsághoz, így ropogós marad a zöldség.

41. Disznóvágásnál nagyobb szemcseméretű sót használjunk.

42. A legtisztább só, a legalább 100 mélyről kiméletesen kitermelt bányasó.

43. A legbiztonságosabb és leg egészségesebb bánya a sóbánya.

44. Száz liter telitett sóoldat vizének elpárolgása után 30 kg sót nyerünk.

45. A natúr étkezési sóból nem vonnak ki és nem adnak hozzá semmit.

46. A sóbánya a legjobb hely sonka, sajt érlelésére.

47. Légúti asztma, allergia kezelésére egymást követő 7-10 nap, naponként 2-3 óra sóbányában történő tartózkodás a legjobb módszer.

48.A sóbánya levegője csiramentes.

49. Volt időszak amikor a só jövedéki termék volt.

50. A Hortobágyi Csárda előtti út volt valamikor a só útja, itt vitték Szolnokra az erdélyi sót.

51.A Géra sós víznek legalább száz féle pozitív élettani hatása van.