A Parajdi Sóról és rólunk

A Só

A világ egyik legfontosabb ásványa, a mindennapi életünkben a konyhasót nevezzük egyszerűen sónak. Ez a vegyület vízben jól oldódik, nagy mennyiségben van tengereinkben és a földi élet majdnem minden sejtjében, ahol a sejtközi folyadék alkotó része. Ebből kiindulva a só létfontosságú elem, az egyetlen ásványi eredetű élelmiszer, de ízesítő és tartósítószer is egyben. Egy átlagember napi szükséglete 5-10 g.

Magyarország hosszú ideig gazdag volt sólelőhelyekben, a máramarosi és parajdi sóbányák bőséggel fedezték a fogyasztást, ma a teljes mennyiség behozatalra szorul.

A konyhasó bányászott vagy tengeri só lehet, ma a mélyebb rétegekből kitermelt kősót tisztábbnak tartják, ezért az őrölt és adalékmentes változatát fogyasztják szívesebben. Az iparilag feldolgozott konyhasóhoz különböző adalékanyagokat tesznek elsősorban az összetapadás gátlására, ezért aki felelősséget érez a maga és hozzátartozói egészsége iránt nem szívesen fogyasztja ezt a terméket.

 

Parajdi só

A Kárpát-medence legismertebb sóbányájában 1762-től folyamatos a kitermelés, azóta a fellelhető mennyiség mindössze néhány százalékát hozták a felszínre, legalább egy milliárd tonnára becsülik a háromezer méter mélységig biztosan jelenlévő sókészletet. A parajdi sóból így még jónéhány generáció részére lesz megfelelő mennyiség.

A parajdi sóból legalább száz különböző terméket lehet előállítani, a bánya jelenleg kizárólag ipari sót termel, minden mást (étkezésit, fürdőt, gyógysót) a környezetében működő kisvállalkozások állítanak elő.

Jelenleg 400 m mélyen lévő aknából termelnek, van egészen fehér 99% sótisztaságú ásvány és van jóval nagyobb mennyiségben sótétszürke színű, egyéb ásványokban gazdagabb és sóban szegényebb kősó. Ezért az őrölt formában forgalomba hozott só színe a sötétszürkétől a fehérig terjed..

Miért jó a parajdi só?

-összetételében a világ egyik legtermészetesebb sója,

-a mélyebb rétegekből kitermelt só nem szennyezett,

-minden termék válogatott kősóból készül,

-kizárólag kézműves módszerrel dolgozunk,

-kedvező élettani hatása az elmúlt évszázadokban bebizonyosodott,

-nem tartalmaz adalékanyagokat,

-kiemelt hatása van az anyagcserére, a légutakra, a bőrre, az ízületekre, a csontokra.

 

Parajdi Sószaküzlet

Budapesten, tíz éve folyamatosan működő, elsősorban parajdi sóból készült termékek forgalmazására szakosodott szaküzlet. Valamennyi parajdi sóból készült és a Parajdi Sóbánya által ajánlott termék itt beszerezhető, néhány olyan termék is, amely korlátozott mennyiség miatt kizárólag csak itt vásárolható meg.

A sószaküzlet futárszolgálata, az elektronikusan leadott megrendeléseket, néhány munkanapon belül kiszállítja a vásárló címére, ezzel lehetőség nyílik az igénylő számára, minden parajdi sótermék beszerzése.     

Legnépszerűbb termékünk az étkezési só, fehér és szürke változatban, van konyhai méretre őrölve, sószóróba és sóőrlőbe való, mindenik adalékmentes. Az egy kilogrammnál nagyok kiszerelést külön megrendelésre csomagoljuk.

Fűszersóból is többféle van, a füstölt só a legismertebb, használható minden olyan ételnél, ahol a füst is és a só is fontos, a zsíroskenyértől a babgulyásig szinte mindenben.

Fürdősónál van lazító, nyugtató, élénkítő hatású, de ekcéma, pikkelysömör, bőrgomba, pattanásos bőrre való is, van csontra, ízületre és nőgyógyászati használatra. A natúr só mellett van természetes illóolajjal dúsított és gyógynövénytartalmú fürdősó. Több napos kúrára, nagyobb kiszerelésben, igen kedvező áron ajánlunk csomagokat. Az egyre gyarapodó és népszerű dézsafürdőzők számára is van ajánlatunk, az élettani hatások mellett fontos, hogy a dézsavízbe adalékmentes alacsony iszaptartalmú sót tegyünk, ezzel megelőzzük az algásodást, télen a víz nem fagy be, így nem tesz kárt a dézsába és családi használat esetén 1-2 évet is használhatjuk az ilyen fürdővizet.

Sókozmetikumoknál ajánljuk a fluormentes sókristály fogkrémet, sósampont, sótestápolót, sósprayt, sókrémet. Minden termék egyedi, bevizsgált és engedélyezett, mindeniknek kiemelkedő élettani hatása van.

A gyógysók közül legfontosabb a légutakat védő párologtató sótál, amelynek használata minden városban lakó részére, életkortól függetlenül akár kötelező is lehetne, de van különböző méretű sópárna, telített sóoldat, sószappan, lábáztató só, sólámpa, sótégla, taposó só, sópipa, sóiszapok és sok minden más. Ezek a termékek évszázadok alatt bebizonyították hatásukat, a népi orvoslás ajánlja használatukat, nincs mellékhatásuk, természetesek és ráadásul olcsók is.

A házi wellness iránt érdeklődők számára különleges csomagokat állítunk össze fürdősókból, gyógynövényekből, pakolásokból, krémekből, olajokból, azért, hogy az otthoni fürdőzés is igazi felfrissülő élmény legyen.

A Sószaküzlet kiszolgál viszonteladókat is, minden termék használatára leírás áll rendelkezésre, az érdeklődő vagy a vásárló munkanapokon telefon is kérhet használati tanácsot a forgalmazott termékekről, a szállítás feltételeiről, a kedvezményekről, a várható újdonságokról.