Étkezési só

A világon van egy jó tucat különleges sólelő hely, ilyen a parajdi is, szerencsések vagyunk, hogy az egyik leghíresebb ezek közül itt van a közvetlen közelünkben, több ezer éve használják az itt lakók étkezésre, fürdésre, gyógyulásra és ami a legjobb hír, még mindig felbecsülhetetlen mennyiség van belőle.

A kitermelt parajdi kősó négyszáz méterről kerül a felszínre, ebben a mélységben nincs a felszínről beszivárgott szennyeződés, így csak a természetes alkotóelemeket tartalmazza a gondosan válogatott, őrölt és csomagolt étkezési só. Színét tekintve van a sötétebb szürkés árnyalatú, amely néhány százalékkal magasabb arányban tartalmaz kalcium és magnézium vegyületeket és van a fehér, amelynek a sótartalma magasabb.

Igazi, természetes parajdi étkezési sót kevés helyen lehet vásárolni, ezért csak megbízható helyről érdemes beszerezni ezt a mindennapi, létfontosságú alapélelmiszert. A Sóbánya nem készít étkezési sót, mindössze néhány szakosodott kisvállalkozás állít elő, az előzetesen erre a célra kiválogatott kősóból minőségi, bevizsgált terméket.

A parajdi étkezési só minél fehérebb színű és minél apróbb szeműre van őrölve annál könnyebben csomósodik (ezért a nagykereskedelmi forgalomban lévő sók nagyrésze kálium ferócianid megnevezésű adalékanyagot tartalmaz ami meggátolja ezt a folyamatot), régebben fa tárolóedénybe, a kemence közelében  tartották, itt volt a legszárazabb a levegő, így nehezebben is csomósodott a só.

A tiszta, adalékmentes étkezési só lételem, egy 70 kg átlagsúlyú ember szervezete szűk negyed kilogramm sót tartalmaz, a sejtközi folyadék, a vér, a könny, az izzadság, a vizelet sót tartalmaz, a vese a felelőse a vér állandó sótartalmának a megőrzésére. Egy sor élettani folyamat só hiányában nem valósulhat mag, ezért fontos a rendszeres sóbevitel, ennek mennyiségét napi 5 grammban határozták meg, de nagyobb testsúly és fizikai teljesítmény esetén a szükséges mennyiség arányosan emelkedik.

A silány minőségű, ismeretlen eredetű és mértéktelen sófogyasztást nem ajánljuk senkinek, ezért a feldolgozott és sóval tartósított élelmiszerek fogyasztásával bánjunk óvatosan.

Összefoglalva talán érdemes ebben az esetben is a minőséget keresni, évente egy, két három kilogramm étkezési sót amit elfogyasztunk, az lehetőség szerint ne legyen egy ipari, feldolgozott, adalékanyagokkal dúsított, ismeretlen összetételű és helyről származó termék, ha már van lehetőség akkor az étkezési sót is soroljuk a bizalmi termékek csoportjába, a magunk és hozzánk tartozók egészsége, hosszútávon a mindennapi elfogyasztott só minőségétől is jelentősen függ.