Étkezési só
A világon van egy jó tucat különleges sólelő hely, ilyen a
parajdi is, szerencsések vagyunk, hogy az egyik leghíresebb ezek közül itt van a
közvetlen közelünkben, több ezer éve használják az itt lakók étkezésre,
fürdésre, gyógyulásra és ami a legjobb hír, még mindig felbecsülhetetlen
mennyiség van belőle.
A kitermelt parajdi kősó négyszáz méterről kerül a felszínre,
ebben a mélységben nincs a felszínről beszivárgott szennyeződés, így csak a
természetes alkotóelemeket tartalmazza a gondosan válogatott, őrölt és
csomagolt étkezési só. Színét tekintve van a sötétebb szürkés árnyalatú, amely
néhány százalékkal magasabb arányban tartalmaz kalcium és magnézium
vegyületeket és van a fehér, amelynek a sótartalma magasabb.
Igazi, természetes parajdi étkezési sót kevés helyen lehet
vásárolni, ezért csak megbízható helyről érdemes beszerezni ezt a mindennapi,
létfontosságú alapélelmiszert. A Sóbánya nem készít étkezési sót, mindössze
néhány szakosodott kisvállalkozás állít elő, az előzetesen erre a célra
kiválogatott kősóból minőségi, bevizsgált terméket.
A parajdi étkezési só minél fehérebb színű és minél apróbb
szeműre van őrölve annál könnyebben csomósodik (ezért a nagykereskedelmi
forgalomban lévő sók nagyrésze kálium ferócianid megnevezésű adalékanyagot
tartalmaz ami meggátolja ezt a folyamatot), régebben fa tárolóedénybe, a
kemence közelében tartották, itt volt a
legszárazabb a levegő, így nehezebben is csomósodott a só.
A tiszta, adalékmentes étkezési só lételem, egy 70 kg
átlagsúlyú ember szervezete szűk negyed kilogramm sót tartalmaz, a sejtközi
folyadék, a vér, a könny, az izzadság, a vizelet sót tartalmaz, a vese a
felelőse a vér állandó sótartalmának a megőrzésére. Egy sor élettani folyamat
só hiányában nem valósulhat mag, ezért fontos a rendszeres sóbevitel, ennek
mennyiségét napi 5 grammban határozták meg, de nagyobb testsúly és fizikai
teljesítmény esetén a szükséges mennyiség arányosan emelkedik.
A silány minőségű, ismeretlen eredetű és mértéktelen
sófogyasztást nem ajánljuk senkinek, ezért a feldolgozott és sóval tartósított
élelmiszerek fogyasztásával bánjunk óvatosan.
Összefoglalva talán érdemes ebben az esetben is a minőséget
keresni, évente egy, két három kilogramm étkezési sót amit elfogyasztunk, az
lehetőség szerint ne legyen egy ipari, feldolgozott, adalékanyagokkal dúsított,
ismeretlen összetételű és helyről származó termék, ha már van lehetőség akkor
az étkezési sót is soroljuk a bizalmi termékek csoportjába, a magunk és hozzánk
tartozók egészsége, hosszútávon a mindennapi elfogyasztott só minőségétől is
jelentősen függ.