Fürdősók

Lakásunkban, az év bármely időszakában a tengervízhez hasonló sótartalmú fürdővizet készíthetünk, ehhez fürdőkádra és fürdősóra van szükségünk.

Heti egy alkalommal egy kád víz és egy kilogramm fürdősó, ha kell felfrissít vagy megnyugtat. Amennyiben légúti, bőr vagy ízületi gondokkal küzdünk, akkor egy 12 napos kúra csodára képes, hát erre való a fürdősó.

A tengervíz 3% sót tartalmaz, ezt vegyük figyelembe fürdéskor, amennyiben kúraszerűen használjuk, kérjük ki az eladó tanácsát, ebben az esetben minél töményebb a fürdővíz, annál jobb az élettani hatása.

Kétféle fürdősó áll rendelkezésre, sötétebb szürkés színű, ezt kősóból őröljük, gyorsan feloldódik a fürdővízben és tartalmaz 1% körüli természetes iszapot, ami a kád aljában összegyűl és van egy hófehér, párolt sóból készült látványos fürdősó, aminek az esztétikai értéke magasabb, a fiatalabb generáció kedvence.

Töltsük fel a kádat meleg vízzel, szórjuk bele a sót és bújunk bele, akár fél órát is maradhatunk benne, kiszállás után ne törülközzünk csak itassuk fel a víz nagyját és legalább annyi időre amennyit a kádba voltunk pihenjünk betakarva ágyban, fotelben. Tehetünk néhány csepp illóolajat a vízbe és hallgathatunk nyugtató zenét, ezzel csak fokozzuk a jótékony hatást.

A heti teendők sorába mindenképpen érdemes ezt az időtöltést is felvenni, hiszen annyi előnye van, hogy felsorolni is nehéz, az bizonyos, hogy testünk és lelkünk egészségére jó hatással van.

A légúti allergia, asztma, pikkelysömör, ekcéma, bőrgomba, csont és ízületi bajokra többnapos kúra és töményebb sóóldat szükséges, fontos továbbá, hogy egymáskövető napokon, közel ugyanazon napszakba végezzük a fürdőt és félévenként, hasonló formában ismételjük meg.

Amennyiben nincs a lakásban fürdőkád, vegyünk egy műanyag lavórt, tegyünk bele öt liter meleg vizet és öntsünk fel negyed kilogramm lábáztató sóval és legalább 20 percet áztassuk ebbe a vízbe lábainkat. Ez is 12 napos kúra, egymást követő napokon, lehetőség szerint őszön és tavaszon.

A sós levegő, napfény és a tengervíz az igazi kezelés a fenti bajokra, ezért elsősorban a tengerpartot javasoljuk, de sajnos erre csak korlátozottan van lehetőség, a fürdőszoba meg egész évben rendelkezésre áll, nagytöbbségünk mondhatja, hogy a fürdőkád kihasználatlanul díszíti a fürdőszobát, ezért ezt az egyszerű, hatásos és olcsó lehetőséget mindenképpen érdemes kihasználni, életkortól függetlenül.