Fűszersók

A só az egyes számú fűszerünk, minden valamire való ételbe legalább egy csipetnyik tenni kell. A fűszerkeverékekben is szinte kivétel nélkül benne van, egyszóval el sem lehet képzelni a konyhát só nélkül.

Az idők során a fűszerezés művészetté fejlődött, még az egyszerű háztartásban is tucatnyi ízesítést szolgáló keverékkel találkozunk, néhány egyszerű és nagyszerűről az alábbiakban említést teszünk:

Füstölt só – A nagyszemcsés natúr parajdi sót hideg keményfa füsttel egy hét füstölés után megőröljük, zárt edénybe pihentetjük, majd csomagoljuk. Nagyon kellemes, de markáns illata van. Minden olyan ételnél használhatjuk, ahol a füstre és a sóra is szükség van. Így a zsíros kenyértől a babgulyásig ezzel sózhatunk.

Hagymás só – Saját készítésü szárított kibédi hagyma granulátum és parajdi só, semmi más. Különleges illat és ízvilága van, felhasználását mindenki fantáziájára bízzuk.

Fokhagymás só – Kemény kategóriás keverék, a szeletekre vágott fokhagymát megszárítjuk és natúr sóval keverjük. A hasábburgonyától a vadhúsokig használhatjuk, akár egyéb fűszerekkel párosítva.

Zöld fűszersó – a vajhoz, ha frissen szárított zöld fűszersót teszünk, akkor enyhén sózott fűszeres vajat készítettünk, ami még a gyerekek részére is igen ízletes. Ezt az összeállítást már jobb éttermek előételes kínálatában is jelen van, érdemes otthon is rendszeresíteni.

Tüzes só – Van egy égőpiros, kisméretű paprika, ezt megszárítjuk, leőröljük és sóval vegyítjük, a bátrak fűszere, rátartósan perzsel.

Ételízesítő és szárított zöldség – saját termesztésű zöldségből, sós levegőn szárított keverék. Elsősorban ételízesítőként ajánljuk, a szárított zöldségből igen ízletes levest lehet készíteni, a vegetáriánusok kedvence és gyakori étele. Egy kilogramm zöldségből 100 gramm szárítmány készül, egy-két évig jól meg lehet őrizni a minőségét, a fénytől azonban védeni kell.

Külön megrendelésre készítünk több fűszerkeveréket, kisebb és nagyobb mennyiségben, előre egyeztetett összetétel szerint. Az alapfűszerek saját termesztésből és feldolgozásból származnak.

Savanyúság eltevésre, disznóvágásra, sonka, sajt, vadhús, vörösbor érlelésre szintén egyéni megrendelésre készítünk nagyobb szemcsés natúr sót, amelynek a kiszállításáról is gondoskodunk. Érlelőkamrák kialakításához biztosítunk méretes kősót, sütéshez megadott méretű sólapokat vágunk.