Fűszersók
A só az egyes számú fűszerünk, minden valamire való ételbe
legalább egy csipetnyik tenni kell. A fűszerkeverékekben is szinte kivétel
nélkül benne van, egyszóval el sem lehet képzelni a konyhát só nélkül.
Az idők során a fűszerezés művészetté fejlődött, még az
egyszerű háztartásban is tucatnyi ízesítést szolgáló keverékkel találkozunk,
néhány egyszerű és nagyszerűről az alábbiakban említést teszünk:
Füstölt só – A nagyszemcsés natúr parajdi sót hideg keményfa
füsttel egy hét füstölés után megőröljük, zárt edénybe pihentetjük, majd
csomagoljuk. Nagyon kellemes, de markáns illata van. Minden olyan ételnél
használhatjuk, ahol a füstre és a sóra is szükség van. Így a zsíros kenyértől a
babgulyásig ezzel sózhatunk.
Hagymás só – Saját készítésü szárított kibédi hagyma
granulátum és parajdi só, semmi más. Különleges illat és ízvilága van,
felhasználását mindenki fantáziájára bízzuk.
Fokhagymás só – Kemény kategóriás keverék, a szeletekre
vágott fokhagymát megszárítjuk és natúr sóval keverjük. A hasábburgonyától a
vadhúsokig használhatjuk, akár egyéb fűszerekkel párosítva.
Zöld fűszersó – a vajhoz, ha frissen szárított zöld fűszersót
teszünk, akkor enyhén sózott fűszeres vajat készítettünk, ami még a gyerekek
részére is igen ízletes. Ezt az összeállítást már jobb éttermek előételes
kínálatában is jelen van, érdemes otthon is rendszeresíteni.
Tüzes só – Van egy égőpiros, kisméretű paprika, ezt
megszárítjuk, leőröljük és sóval vegyítjük, a bátrak fűszere, rátartósan
perzsel.
Ételízesítő és szárított zöldség – saját termesztésű
zöldségből, sós levegőn szárított keverék. Elsősorban ételízesítőként ajánljuk,
a szárított zöldségből igen ízletes levest lehet készíteni, a vegetáriánusok
kedvence és gyakori étele. Egy kilogramm zöldségből 100 gramm szárítmány
készül, egy-két évig jól meg lehet őrizni a minőségét, a fénytől azonban védeni
kell.
Külön megrendelésre készítünk több fűszerkeveréket, kisebb és
nagyobb mennyiségben, előre egyeztetett összetétel szerint. Az alapfűszerek
saját termesztésből és feldolgozásból származnak.
Savanyúság eltevésre, disznóvágásra, sonka, sajt, vadhús,
vörösbor érlelésre szintén egyéni megrendelésre készítünk nagyobb szemcsés
natúr sót, amelynek a kiszállításáról is gondoskodunk. Érlelőkamrák kialakításához
biztosítunk méretes kősót, sütéshez megadott méretű sólapokat vágunk.